Astma

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij astma:
  • Glutathion te kort aan glutathion wordt in verband gebracht met verschillende luchtweg-aandoeningen, longbeschadiging bij pasgeborenen en astma. De longen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging. Ander toepassingen van glutathion.
  • Inuline heeft een direct ontstekingsremmend effect in de luchtwegen, zo blijkt uit de resultaten. In vervolgstudies moet de rol van voedingsvezels bij astma verder onderzocht worden. Ander toepassingen van inuline (cichorei).
  • N-acetyl-L-cysteïne (NAC) wordt gegeven bij bronchitis, cystische fibrose, astma, sinusitis en pneumonie. Het helpt om het slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan. Bij dergelijke toepassingen wordt NAC soms als spray toegepast. Ander toepassingen van NAC.
  • OPC is de afkorting van Oligomere Proantho Cyanidines. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden en werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. OPC's remmen de aanmaak van histamine en kan zo bij een groot aantal allergieën en astma ter vermindering van de klachten ingezet worden. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. Ander toepassingen van OPC.
  • Selenomethionine supplementatie met dagelijks 100 mcg selenomethionine (selenium), gedurende 3 maanden, verminderde de astmatische symptomen. Ander toepassingen van selenomethionine.
Plantenextracten die ondersteunend helpen bij astma:
  • Knoflook extract kan toegepast worden bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking). Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine. Ander toepassingen van knoflook.


Astma is één van de belangrijkste allergische aandoeningen. De ziekte komt vaak voor. Bij volwassenen wordt het percentage astmapatiënten op 4,5% geschat. Astma kan op de kinderleeftijd optreden, nu komt het heel vaak voor dat kinderen jonger dan 3 jaar bij periodes piepen tijdens het ademen. In veel gevallen is dit een verschijnsel van voorbijgaande aard. Slechts bij 1/3 van deze groep kinderen ontwikkelt zich een echt astma. Klachten blijven dan ook na het derde jaar bestaan. In een aantal gevallen zal het astma weer afnemen tegen de puberteit. Het is echter niet zo dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, patiënten gemakkelijk over hun ziekte heen groeien. Vaak blijven patiënten wat klachten en longfunctiestoornissen houden, ook al is een verbetering te bespeuren. In een aantal gevallen komen de symptomen volledig terug bij het volwassen worden. Astma heeft bij kinderen en jonge volwassenen vaak een allergische oorsprong. Bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen speelt allergie veelal geen rol van betekenis.

Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Bronchitis
Emfyseem
Histamine en allergieën
Hoesten
Lekkende darm
Neuspoliepen
Sinusitis
Verkoudheid
Voedselallergie