Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht fosfor (fosfaat)

Fosfor, fosfaat, fosfaten, fosforzuur, fosfaatzuur

Geneeskracht van fosfor

Fosfor (fosfaat) is een essentieel mineraal dat elke dag betrokken is bij honderden cellulaire activiteiten waaronder belangrijk voor een gezond de skeletstructuur, vitale organen, om de hormonale evenwicht te behouden, om het metabolisme soepel te laten verlopen en het energieniveau te verhogen, omdat fosfor een onderdeel is van de energieboodschapper adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron van het lichaam.

Fosfor is het op 1 na meest voorkomende element in het menselijk lichaam, een volwassen lichaam bevat ongeveer 1 % fosfor. Als natuurlijk voorkomend mineraal dat in grote hoeveelheden in het milieu voorkomt, halen we het voornamelijk uit fosforrijk voedsel, maar ook in kleine hoeveelheden uit het water dat we drinken. In het lichaam wordt ongeveer 85 % van het fosfor opgeslagen in onze botten, maar het is ook in kleinere hoeveelheden aanwezig in spierweefsel en het bloed. Fosfor is ook nodig om spieren effectief te laten bewegen en samentrekken. Het werkt als een elektrolyt in het lichaam die helpt bij cellulaire activiteit, hartslagritmes en het balanceren van de lichaamsvloeistoffen.

In de meeste gevallen is een fosfortekort niet erg gebruikelijk omdat fosfor overvloedig aanwezig is in veel voedingsmiddelen. Fosfor in de vorm van fosfaat wordt zeer efficiënt opgenomen in de dunne darm, vooral in vergelijking met veel andere mineralen, zoals bijvoorbeeld calcium, ijzer en magnesium. Tussen 50 % en 90 % van het fosfor dat we eten, wordt verondersteld effectief te worden opgenomen, wat de kans verkleint dat iemand die over het algemeen gezond is een fosfortekort heeft.

Een vorm van fosfor dat in de voeding wordt gebruikt is fosforzuur (voedseladditief), dat als voedingszuur in diverse bewerkte voedingsmiddelen, zoals cola, brood, kaas, dressings, vleeswaren, bier (in flessen) wordt gebruikt. Fosforzuur bindt zich in het spijsverteringsstelsel aan calcium, waardoor er minder calcium opgenomen kan worden, daarnaast worden fosforzuren door mineralen die opgeslagen liggen in de botten ontzuurd. Hierdoor gaan er mineralen in de botten verloren, dat de botdichtheid op langer termijn doet verslechteren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fosfor

Fosfor is samen met calcium één van de belangrijkste mineralen in het lichaam voor het behoud van de botstructuur en kracht. Meer dan de helft van al het bot is gemaakt van fosfor. Fosfor helpt bij het vormen van botmineraaldichtheid en voorkomt botbreuken en osteoporose. Zonder voldoende fosfor, kan calcium de botstructuur niet effectief opbouwen en behouden. In plaats daarvan moeten de fosfor- en calciumgehalten in evenwicht blijven om de beste botgezondheid te behouden. Hoge calciumgehaltes uit supplementen kunnen bijvoorbeeld de opname van fosfor blokkeren. Calcium kan alleen niet de botdichtheid verbeteren, omdat beide mineralen nodig zijn om botmassa te vormen.

Fosfor is belangrijk voor de nierfunctie en helpt het lichaam te ontgiften door gifstoffen en afval via de urine te verwijderen. Om het urinezuur, natrium, water en vet in het lichaam in evenwicht te houden, vertrouwen de nieren en andere spijsverteringsorganen op elektrolyten zoals fosfor, kalium en magnesium. Fosfaten zijn nauw verbonden met deze andere mineralen en zijn meestal in het lichaam aanwezig als verbindingen van fosfaationen in combinatie met andere elektrolyten.

Fosfor is nodig om vitamines, mineralen en aminozuren uit voedsel te kunnen synthetiseren, te absorberen en te gebruiken. Fosfor ondersteunt een gezond metabolisme, door spijsverteringsenzymen te produceren die koolhydraten en vetten omzetten in bruikbare energie en helpt de klieren te stimuleren om hormonen af te scheiden die nodig zijn voor concentratie en energieverbruik.

In het lichaam komt fosfor gedeeltelijk voor als fosfolipiden, die een belangrijk onderdeel vormen van de meeste biologische membranen zoals onze nucleotiden en nucleïnezuren. De functionele rollen van fosfolipiden zijn onder meer het in evenwicht brengen van de pH-waarde van het lichaam door het overmatige niveau van zure of alkalische verbindingen te bufferen.
Fosfor is na calcium het op één na meest overvloedige mineraal in ons lichaam.

Waarvoor kan fosfor bij gebruikt worden

  • Fosfor geeft stevigheid aan skelet en gebit
  • Is een onderdeel van DNA en RNA
  • Is betrokken bij de stofwisseling en handhaving van zuurbase-evenwicht
  • Spierpijn, botpijn, malaise (hypofosfatemie)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit