L-glutamine

L-glutamine stimuleert de afgifte van insuline bij patiënten met suikerziekte en/of obesitas. Bijna alle cellen van het lichaam kunnen glutamine aanmaken. Toch kan de productie onder bepaalde omstandigheden tekort kan schieten. Tijdens stress, vasten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder zware infecties, kunnen gemakkelijk glutamine tekorten ontstaan.
Ondersteunende werking van L-glutamine bij de volgende aandoeningen:
  • Alcoholisme: L-glutamine helpt bij ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en verslavingen in het algemeen. 
  • Colitis ulcerosa: L-glutamine herstelt het darmslijmvlies, glutamine heeft een belangrijke preventieve functie voor de ontwikkeling van ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Glutamine voorkomt geheel de vorming van littekenweefsel. Littekenweefsel is een onomkeerbaar gevolg van de darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darm.
  • Lekkende darm
  • Littekens
  • Maagdarmkrampen: L-glutamine 40 % van de totale glutamineverbruik vindt in de darmen plaats. Bij een glutamine tekort kan het epitheelweefsel (bovenste laag van de slijmvliezen) in de darmen verschrompelen, wat verminderde doordringbaarheid van de darmen teweeg kan brengen. De inname van glutamine blijkt een belangrijke preventieve functie te hebben voor de ontwikkeling van ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa te voorkomen. Glutamine kan de vorming van littekenweefsels voorkomen. Littekenweefsel is het gevolg van darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darm, met als gevolg ondere andere buikkrampen (buikpijn).
  • Maagwandontsteking: L-glutamine kan de kans op maagdarminfecties sterk verminderen.
  • Spiergroei (spieren opbouwen en versterken van spiermassa)
  • Verslavingen
  • Wonden
  • Ziekte van Crohn
Dosering:
  • Een veel gebruikte dagdosering L-glutamine ligt tussen de 5 en 10 gram per dag. Het verdient de voorkeur de hoeveelheid in meerdere kleine porties te verdelen en verspreid over de dag in te nemen.
  • Om competitie met andere aminozuren tegen te gaan, is het aan te raden glutamine tenminste een half uur voor de maaltijd in te nemen.
  • De dosis kan naar behoefte of op geleide van het klinisch beeld worden aangepast. Geschat wordt bijvoorbeeld dat een AIDS-patiënt al in de eerste stadia van de ziekte een behoefte heeft van 10 gram glutamine per dag. Bij zware immuundeficiënties of bij patiënten die een beenmergtransplantatie ondergaan, worden soms wel doseringen tot 40 gram per dag gebruikt.
  • Glutamine is hittegevoelig, meng daarom geen glutamine met hete dranken.
Waarschuwing:
  • In de aangegeven dosering zijn van L-glutamine geen contra-indicaties bekend.
  • Voor zover bekend veroorzaakt L-glutamine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.