L-glutamine

L-glutamine stimuleert de afgifte van insuline bij patiënten met suikerziekte en/of obesitas. Bijna alle cellen van het lichaam kunnen glutamine aanmaken. Toch kan de productie onder bepaalde omstandigheden tekort kan schieten. Tijdens stress, vasten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder zware infecties, kunnen gemakkelijk glutamine tekorten ontstaan.

Ondersteunende werking van L-glutamine bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Een veel gebruikte dagdosering L-glutamine ligt tussen de 5 en 10 gram per dag. Het verdient de voorkeur de hoeveelheid in meerdere kleine porties te verdelen en verspreid over de dag in te nemen.
  • Om competitie met andere aminozuren tegen te gaan, is het aan te raden glutamine tenminste een half uur voor de maaltijd in te nemen.
  • De dosis kan naar behoefte of op geleide van het klinisch beeld worden aangepast. Geschat wordt bijvoorbeeld dat een AIDS-patiënt al in de eerste stadia van de ziekte een behoefte heeft van 10 gram glutamine per dag. Bij zware immuundeficiënties of bij patiënten die een beenmergtransplantatie ondergaan, worden soms wel doseringen tot 40 gram per dag gebruikt.
  • Glutamine is hittegevoelig, meng daarom geen glutamine met hete dranken.

Waarschuwing:
  • In de aangegeven dosering zijn van L-glutamine geen contra-indicaties bekend.
  • Voor zover bekend veroorzaakt L-glutamine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.