Doorgaan naar hoofdcontent

Vitaminen (index)

Vitaminen
De belangrijkste reden om een multivitamine/mineralen complex te nemen is ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij het herstel van het lichaam na ziekte. Het nemen van extra vitamines en mineralen terwijl men zich al ziek voelt, is eigenlijk te laat. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid vitamines in je lichaam op peil te houden.
Het is een feit dat als iedereen gezond en gevarieerd eet, we geen multivitamine nodig hebben. Uit voedselconsumptie onderzoek blijkt dat vrijwel niemand dit doet.

We leven ook in een onnatuurlijke omgeving

  • Te veel stress
  • Chemische stoffen
  • Te weinig slapen
  • Te weinig bewegen
  • Ongezond eten

Ons lichaam gaat hierdoor in hoge mate nutriënten verbruiken

Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijd in te nemen. De vetoplosbare vitamines (A,D,E en K) worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, die doorgaans een hoeveelheid vet bevat. Ook vitamine C kun je beter tijdens de maaltijd innemen, omdat het de opname van ijzer uit de maaltijd verbetert. Voor de B-vitamines maakt het niet uit.

Werking van vitamines

Vitaminen en mineralen tekorten kunnen resulteren in gevarieerde klachten en aandoeningen. Vitaminen zijn voor hun absorptie afhankelijk van mineralen. Mineralen komen niet altijd in planten voor en moeten in de bodem aanwezig zijn voordat planten er gebruik van kunnen maken. De voedingswaarde van planten hangt af van de kwaliteit van de bodem waarop ze groeien. Een tekort aan onverschillig welk element, zal weerspiegeld worden in de gezondheid van planten, dieren en uiteindelijk de mens. Onze voeding laat veelal te korten zien van belangrijke nutriënten en daarom is een basissuppletie in de vorm van een vitaminen- en mineralensupplement zeer wenselijk.
  • Vitaminen zijn microntriënten die in kleine en wisselende hoeveelheden in voedingsmiddelen voorkomen.
  • Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor elk levend wezen, ze hangen functioneel samen en completeren elkaar in het bewaren van een goede gezondheid.
  • Vitaminen zijn belangrijke bestanddelen voor enzymen, organische katalysatoren die het mogelijk maken dat biologische processen plaatsvinden.
  • Hoewel we allemaal dezelfde vitaminen en mineralen nodig hebben, verschillen de individuele behoeften al naar gelang geslacht, leeftijd, levenswijze, stofwisselingssnelheid,... ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheden) is de gemiddelde voedselopname van gezonde mensen maar kan dus individueel grote afwijkingen hebben.
  • vitaminen en mineralen in dan nodig dan zal deze gewoon terug afgevoerd worden (de in wateroplosbare vitaminen), maar sommige kunnen toxisch werken bij extreem grote hoeveelheden (de in vet oplosbare vitaminen).
  • Chemisch verschillen synthetische en organische vitaminen niet echt, toch organische worden veel beter door het lichaam opgenomen en synthetisch heel wat minder goed. Nog een verschil tussen organisch en synthetische voedingssupplementen is de prijs, organische zijn meestal een stuk duurder.
Multi vitaminen bij bol.com

Bevatten groenten en fruit minder vitaminen dan vroeger

  • Het telen met steeds dezelfde gewassen op dezelfde bodem kan bepaalde mineralen in de bodem uitputten, ook overbemesting en bestrijdingsmiddelen tasten vitaminen aan. We spreken dan nog niet over de dagen die tussen de oogst en wanneer groenten/fruit in de winkels liggen, als ze er dan eenmaal liggen kopen we ze en liggen ze meestal dagenlang in de koelkast. Ze blijven daar weliswaar langer goed maar vitaminen gaan daardoor wel voor een deel verloren, hetzelfde geldt bij diepgevroren groenten. Als we dan groenten bereiden, verhitten we ze veelal en blijven er quasi geen vitaminen over. Vers van de groentetuin is waarlijk het gezondste maar wordt helaas zeldzamer, daarom kunnen voedingssupplementen een noodzakelijke aanvulling zijn op een dagelijkse voedingspatroon.
  • Multivitaminen/mineralen kunnen meerdere voedingstekorten verhelpen en kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen.

    De meest gangbare vitaminen

    Voedingssupplementen

    Index

    Aandoeningen
    Supplementen en extracten
      Powered By ConvertKit