Doorgaan naar hoofdcontent

Griep

Griep, influenza

Wat is griep

Griep (influenza) is een besmettelijke virusinfectie die vooral in de winter slachtoffers maakt en bij vlagen in grote gebieden of zelfs in hele werelddelen voorkomt, men spreekt dan respectievelijk van epidemieën. Een griepepidemie (grieppandemie) krijgt de naam van de plaats waar hij het eerst is waargenomen. Soms wordt een gewone verkoudheid verwisseld met griep, maar echte influenza is ernstiger.

De ziekteverschijnselen bij COVID-19 (corona) lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. zowel griep als corona worden vooral verspreid door nauwe contacten.

Griep wordt vaak geminimaliseerd, hoewel de infectie beperkt blijft tot de bovenste luchtwegen, geeft het symptomen door het hele lichaam. Het griepvirus beschadigt de slijmvliezen van de luchtwegen, waardoor er zich vaak secundaire bacteriële infecties ontwikkelen, vooral bij mensen met een zwakke weerstand. Personen die lijden aan een hart- of een longaandoening, aan suikerziekte of andere stofwisselingsziekten, oudere mensen, zwangere vrouwen en baby's lopen bij griep extra gevaar en moeten zich dus extra wapenen om hun weerstand te vergroten.

Mogelijke symptomen van griep

De symptomen van de infectie beginnen 1 tot 3 dagen daarna. Iemand die geïnfecteerd is met het virus kan tot ongeveer een week andere mensen besmetten.
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Transpireren
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn en spierzwakte
  • Gebrek aan eetlust
  • Hoesten
  • Loopneus
  • Pijn achter het borstbeen
  • Moe en lamlendig
  • Braken
  • Diarree
Hoewel iedereen griep kan krijgen, lopen jonge kinderen, zwangere vrouwen en volwassenen van 65 jaar en ouder een groter risico om ernstige griepproblemen te krijgen.

Mogelijke oorzaken van griep

De ziekte wordt veroorzaakt door een influenzavirus, waarvan er voortdurend nieuwe stammen ontstaan, zodat men geen blijvende immuniteit kan opbouwen. Influenza duurt gemiddeld 10 dagen met een nasleep van enkele weken. De influenzavirussen worden in heel kleine waterdruppeltjes verspreid. Als iemand met griep niest of hoest, worden deze druppeltjes de lucht ingeblazen, tot op wel 9 meter afstand. Grote kans dat een voorbijganger virusdeeltjes binnenkrijgt via de neus, mond of ogen. Zodra het virus in het lichaam zit, begint de vermeerdering van de virusdeeltjes.

Griep op natuurlijke wijze behandelen

Astaxanthine

Astaxanthine ondersteunt en reguleert de werking van het immuunsysteem (met name de humorale afweerrespons) en helpt leeftijdsgerelateerde achteruitgang van het immuunsysteem tegen te gaan. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan.

Astragalus

Astragalus verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem, werkt tegen virussen, antibacterieel en ontstekingsremmend. Voorkomt en bestrijdt infecties zoals verkoudheid, bronchitis, keelpijn/keelontsteking, griep, middenoorontsteking.

Chlorella

Chlorella heeft een sterke buitenste celwand, deze celwand heeft de eigenschap dat het zware metalen, pesticiden en toxines als PCB’s en dioxines bindt en het lichaam uitdrijft. Daarnaast zet de celwand, samen met CGF, de witte bloedcellen aan tot de productie van interferon, wat een immuunstimulerend effect heeft op de celactiviteit (met name op T-cellen en macrofagen).

Daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. knoflook heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Echinacea

Echinacea stimuleert het afweersysteem tegen infecties veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen.

EGCG

EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen, heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Eucalyptus

Eucalyptusolie kan ingezet worden bij een reeks van ademhalingsaandoeningen, waaronder chronische obstructieve longziekte (COPD), astma, bronchitis, sinusitis, verkoudheid en griep. Eucalyptusolie vermindert de ernst van ademhalingsaandoeningen omdat het helpt om het immuunsysteem te stimuleren en de ademhalingscirculatie te verbeteren. Eucalyptus maakt het gemakkelijker om te ademen als de de neus verstopt is.

Groene thee

Groene thee heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, heeft een ontstekingsremmende werking, verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen.

Kalmegh

Kalmegh (andrographis) heeft een weerstandsverhogende (immuunsysteem) werking en staat bekend om zijn medicinale werking bij luchtwegenaandoeningen. Ideaal bij keelontsteking, verkoudheid en sinusitis. Kalmegh verlaagt koorts en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Kattenklauw

Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. T-cellen (T-lymfocyten) nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe.

Knoflook

Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. knoflook heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Maitake

Maitake verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem zodat het lichaam zich naar behoren kan weren tegen elke ziekte. Maitake is werkzaam tegen de meeste virussen en bacteriën en werkt ontstekingsremmend.

OPC's

De combinatie OPC's (oligomere proanthocyanidines) en vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.

Pau d'arco

Pau d’arco heeft immuunstimulerende effecten en zijn deels toe te schrijven aan de sterke antimicrobiële effecten. Er is een grote groep ziekteverwekkende bacteriën waartegen Pau d'arco effectief is gebleken en helpt bij diverse infectieziekten zoals amandelontsteking.

Pelargonium sidoides

Pelargonium Sidoides activeert bepaalde stoffen van het immuunsysteem, is in staat virussen te bestrijden en beschermt de lichaamscellen tegen vernietiging en activeert tegelijkertijd de lichaamseigen virusafweer, is matig actief tegen bacteriën.

Probiotica

Probiotica heeft bij preventief gebruik een krachtig effect op het immuunsysteem door het versterken van zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. De darm is het grootste immuunorgaan van het lichaam. Verbetering van de darmflora in de dunne darm heeft een zeer positief effect op de conditie van het afweersysteem.

Shiitake

Shiitake bevordert de toename van immuuncellen: gamma-delta-T-cellen en natural killer T-cellen. Ondersteunt het immuunsysteem van de darmen en vermindert ontstekingen. De concentratie van ontstekingseiwitten nemen af, terwijl de concentraties van anti-inflammatoire cytokinen (speelt een rol in de immuunafweer) toenemen.

Vitamine C

Vitamine C en OPC's hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze supplementen bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën.

Vitamine D

Vitamine D receptoren worden aangetroffen in afweercellen en zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem, waardoor vitamine D de weerstand tegen infecties en ontstekingen kan verhogen.

Zink

Zink draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan ervoor zorgen dat de werking van het immuunsysteem wordt verstoord. Zink is essentieel voor de vorming van gezonde barrières in het lichaam. Het lichaam kan geen zinkreserves opslaan. Bovendien verliest het lichaam dagelijks ongeveer 10 mg via de stoelgang en transpiratie.
Lapachol een bestanddeel uit pau d'arco heeft een stimulerende invloed op het immuunsysteem en is werkzaam bij allerlei vormen van virusinfecties zoals griep en verkoudheid.
Wat is griep
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Griep natuurlijk behandelen
Pau d'arco bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit