Lactose intolerantie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij lactose intolerantie:
  • DPP-IV enzym breekt exorfinen af (casomorphinen uit melk).
  • Lactase helpt bij lacote intolerantie, het lichaamseigen lactase kan via supplementen aangevuld worden en helpt lactose te verteren.
  • Probiotica kan helpen bij de vertering van lactose, kan buikklachten verminderen.
lactose intolerantie of lactase defficiƫntie (gebrek aan het enzyme lactase) is het onvermogen om melksuiker te verteren, wat leidt tot gastro-intestinale (maagdarm). symptomen zijn: waterige diarree, winderigheid, opgezwollen gevoel, krampen. Dit is het gevolg door een tekort aan het lactase enzym, dat de dunne darm produceert.

Lactase is betrokken bij de splitsing van lactose tot 2 eenvoudige suikers, galactose en glucose. Normaal hebben alle baby's en jonge kinderen de lactose enzymen. Als er niet voldoende lactase aanwezig is, komt de onverteerde lactose in de dikke darm terecht en begint te gisten waarbij zuren en gassen ontstaan, met enkele of alle symptomen van hierboven als gevolg. Lactase wordt in de eerste 2 levensjaren in grote hoeveelheden geproduceerd, voornamelijk om de moedermelk te kunnen verteren en daarna neemt de productie geleidelijk af. Vandaar dat deze aandoening bij velen geleidelijk aan ontstaat, zonder het te beseffen.

Diegenen die geen melk kunnen verteren worden lactose intolerant of lactose deficiƫnt genoemd, terwijl volwassenen die de lactose enzymen behouden en dus melk kunnen blijven verteren, lactase persistent worden genoemd. Als lactose intolerantie de oorzaak is, wordt er een lactosevrij dieet aanbevolen, maar men kan ook eerst probiotica proberen.


Zie ook:
Diarree
Gluten intolerantie
Melk
Spijsverteringsproblemen
Winderigheid