Veroudering tegengaan (anti aging)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij te snel verouderen:
 • Acetyl-L-carnitine (ALC) aanmaak van ALC daalt met het ouder worden, helpt de hersenen te beschermen tegen ouderdomsverschijnselen.
 • DMAE heeft cel- en weefselbeschermende eigenschappen, te danken aan het feit dat deze voedingsstof een efficiënte anti-oxidant is, die schadelijke zuurstofdeeltjes wegvangt. De beschermende invloed van DMAE wordt nog vergroot doordat deze lichaamseigen stof tevens zeer effectief de celwanden in goede conditie houdt.
 • Glutathion ouderdomsziekten komen vaker voor bij mensen met lage glutathionniveaus dan bij mensen met normale glutathionwaarden. Verder gaat veroudering gepaard met een vermindering van de immuunfunctie.
 • L-carnosine heeft het vermogen om oude cellen die bijna tegen hun levenseinde aanlopen nieuw leven in te blazen. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat carnosine naast een antioxidant en vrije radicaalvanger ook een membraanbeschermer is, de glycosylering tegengaat en mogelijk ook immuunversterkend werkt. Tussen de leeftijd van 10 jaar en 70 jaar nemen de lichaamsconcentraties carnosine gestaag af met in totaal 63%. Om deze reden wordt de leeftijdsgebonden afname in spierkracht en -functie in verband gebracht met verminderde weefselconcentraties van carnosine.
 • OPC ondersteunt de longfunctie, beschermt de huid tegen veroudering, bevordert het natuurlijke afweersysteem, hierdoor hebben OPC's een gunstige invloed bij verouderingsverschijnselen.
 • Pycnogenol heeft een bijzondere affiniteit met collageen en elastine, waardoor ze zorgen voor een gladde en stevige huid, cosmetisch herstel en huidveroudering.
 • Resveratrol is het best onderzochte salvestrol. Salvestrolen zitten in groenten, fruit en kruiden. Salvestrolen zijn afweerstoffen die de plant moeten beschermen tegen schimmels en vraat. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen vermindert de noodzaak van de plant om salvestrolen aan te maken. Salvestrolen zijn daarnaast door plantenselectie en plantenveredeling merendeels uit groenten en fruit verdwenen of worden tijdens voedselraffinage verwijderd. Groenten en fruit bevatten tegenwoordig naar schatting 80% minder salvestrolen dan zo’n 60 jaar geleden. Slecht werkende lichaamsfuncties die verouderings versnellen en een kortere levensduur blijken onder andere samen te hangen met de afname van de energieproductie in cellen. Net als caloriebeperking, induceert resveratrol genen die zorgen voor vorming van meer en/of grotere mitochondriën. Dit stimuleert de energieproductie in de cellen, waarbij naar verhouding minder zuurstof wordt verbruikt en minder vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft in vitro en in vivo een gunstig effect op veroudering en levensduur. Daarnaast verbetert resveratrol de overleving op de lange termijn van (onvervangbare) cellen door verbetering van de stofwisseling, verdedigings- en reparatieprocessen en remming van geprogrammeerde celdood.
 • Ubiquinol bij ouderen helpt ubiquinol om lichamelijk en geestelijk vitaal te blijven en degeneratieve (ziekte)processen te voorkomen en/of te vertragen.
 • Vitamine K2 speelt een belangrijke rol bij cognitieve processen in relatie tot veroudering. Vanwege het gunstig effect op de bloedsomloop en bothuishouding is vitamine K2 uitermate geschikt voor de ouder wordende mens. Vitamine D3 zorgt voor een betere opname van vitamine K2
Plantenextracten die ondersteunend werken bij te snel verouderen:
 • Geelwortel heeft een beschermende werking bij veroudering, ondersteunt een breed scala aan lichaamsfuncties, het kan worden ingezet voor het immuunsysteem, zenuwstelsel, luchtwegen, hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
 • Mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren. vertraagt het verouderen (achteruitgaan) van het verstandelijk vermogen.

Veroudering is natuurlijk niet een fenomeen dat zich alleen aan de buitenkant van het lichaam manifesteert, ook in het lichaam vinden allerlei verouderingsprocessen plaats. Naarmate een mens ouder wordt, boet het afweersysteem aan kracht in. De kracht van het afweersysteem is vooral afhankelijk van de bescherming tegen vrije radicalen: het aangeboren antioxidant-systeem. Dat systeem wordt in de loop van een mensenleven steeds wat zwakker. Dat proces van afname van de natuurlijke afweer begint al vanaf ongeveer op 25 jaar, maar dan is het nog niet merkbaar. Vanaf ongeveer 40 jaar, beginnen de problemen duidelijker te worden.

Veroudering kunnen we misschien het best omschrijven als de optelsom van alle niet meer te repareren schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Het gaat om schade in de cellen (aan de mitochondriën), de celinhoud en de celkern met het DNA) en schade aan de celwand. Daarnaast spelen andere verschijnselen een rol, zoals het afzetten van geoxideerde vetten in de vaten, schade aan vetzuur- en eiwitstructuren in het lichaam en cross-linking van eiwitten. Gezamenlijk leiden al deze verschijnselen tot veroudering.

Hoe gezond iemand ook leeft, hoe gunstig de omstandigheden ook zijn, iedereen verouderd. Er zijn sterke aanwijzingen dat veroudering, als proces, voor een groot deel te wijten is aan beschadiging van de telomeren. Dat zijn de beschermende structuren aan de uiteinden van DNA-strengen. Het DNA is het erfelijke materiaal dat in elke celkern ligt opgesloten. DNA bevat de genetische blauwdruk: het bepaalt de kleur van haar, ogen, hoe groot iemand wordt, een eventuele aanleg voor ziekte, de bloedgroep en nog heel wat meer... DNA bevat de instructies die cellen moeten volgen bij de celdeling (het vermenigvuldigen van cellen). Het DNA bestaat uit 2 strengetjes die in elkaar gedraaid zitten (dubbele helixstructuur). Aan het uiteinde van elke DNA-streng zitten stukjes materiaal die de streng beschermen: de temoleren.

U kan de temoleren vergelijken met plastieken stukjes die aan het einde van een schoenveter zitten. Raakt dat plastiekje los, dan begint de veter te rafelen. Als de telomeren kapot gaan, verschrompelt de DNA-streng en kan dan vanzelfsprekend niet meer (goed) doen wat nodig is. Bij normale processen van celdeling gaat bij de deling een klein stukje telomeer verloren, maar uiteindelijk is het op. Cellen sterven dan af of raken dermate beschadigd dat normale uitoefening van de taak niet meer mogelijk is. In de loop van een leven raken grote hoeveelheden cellen beschadigd of sterven af. Omdat een lichaam uit onvoorstelbare hoeveelheden cellen bestaat (meer dan 30 triljoen) is daar in eerste instantie niets van te merken, er is altijd nog voldoende over om te doen wat gedaan moet worden. Maar steeds meer cellen gaan verloren. Door de voortdurende afbraak van cellen verliest de mens uiteindelijk zelfs ook gewicht.

Als veroudering een optelsom is van schade door vrije radicalen kan men dan veroudering voorkomen? Alle levensvormen die van zuurstof afhankelijk zijn hebben te maken met vrije radicalen en hebben die vrije radicalenprocessen zelfs nodig. Elke ademteug en elke hap voedsel betekenen dat vrije radicalen gevormd (gaan) worden. Iedere geslaagde afweerreactie betekent de aanwezigheid van vrije radicalen. Het antioxidant-systeem kan nooit 100% effectief zijn. Voordat de vrije radicalen uitgeschakeld zijn, is al enige schade aangericht en niet alle schade kan worden gerepareerd. Kortom het verlies van cellen en de daarmee gepaard gaande veroudering is niet te vermijden. 

Als het antioxidant-systeem kan worden versterkt, is het heel goed mogelijk dat iemand op een gezondere manier oud(er) wordt. Verstandig gebruik van een antioxidant-supplement kan daar een ondersteunende rol bij spelen. Er zijn ook mensen die van nature behept zijn met een zwakke gezondheid of zelfs met ziekte, waarbij het extra nemen van anti-oxidant-supplementen niet veel invloed hebben.

Zie ook:
Adaptogenen
Aminozuren en anti-aging
Grijze staar
Haaruitval
Huidrimpels
Huidverouderig
Huidverzorging
Immuunsysteem
Minder snel verouderen

Verouderingsproces vertragen en omkeren