Doorgaan naar hoofdcontent

Constipatie

Constipatie, verstopping, obstipatie, onregelmatige moeizame pijnlijke stoelgang, harde droge ontlasting

Wat is constipatie

Constipatie (verstopping, obstipatie) is een onregelmatige, moeizame en soms pijnlijke stoelgang met harde en droge ontlasting. Soms is er een opgeblazen gevoel of zijn er buikkrampen. Soms hebben mensen met constipatie last van diarree. Dit wordt paradoxale diarree genoemd, of overloopdiarree. Door de verstopping kan alleen nog waterdunne ontlasting de darm passeren.

Omdat de frequentie van de stoelgang verschilt van mens tot mens, is de norm voor het hebben van een moeilijke stoelgang voor iedereen verschillend. Iemand die 1 x per dag ontlasting heeft, heeft last van constipatie als er 3 dagen geen ontlasting is geweest. Iemand die normaal maar eens in de 3 dagen ontlasting heeft, heeft pas constipatie als er een week geen ontlasting is geweest.

Mogelijke symptomen van constipatie

  • Pijn in de buik kunnen
  • Inspannen of duwen om de stoelgang eruit te krijgen
  • Opgezwollen buik, vaak met winderigheid

Mogelijke oorzaken van constipatie

Constipatie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, waaronder factoren die verband houden met een dieet. Er zijn voedingsmiddelen die constipatie veroorzaken, waarbij factoren als het eten van een vezelarm dieet en te weinig water drinken een grote rol spelen in de spijsvertering. Ook stress kan leiden tot chronische verstopping.
  • Een zittend leven
  • Zwangerschap
  • Veranderingen in het dagelijkse patroon, bijvoorbeeld een vakantie of een plotselinge wijziging van het eetpatroon
  • Prikkelbare darmsyndroom kan een oorzaak zijn van ernstige verstopping
  • Ziekte van Parkinson
  • Multipele sclerose
  • Depressie
  • Een hoog gehalte aan verwerkt voedsel, suiker, geraffineerde koolhydraten, alcohol, ongezonde vetten en additieven kunnen het moeilijker maken om normale stoelgang te produceren
  • Stress verandert de productie van hormonen en neurotransmitters, wat een directe invloed heeft op de spierspanning, ontstekingen, productie van enzymen en het algemene functioneren van de spijsvertering
  • Sommige medicijnen kunnen frequente verstopping veroorzaken, net als langdurig gebruik van laxeermiddelen
  • Een gezonde darmflora helpt de darmfunctie te reguleren. Eén van de redenen waarom vezels zo belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmen is omdat prebiotische vezels uit plantaardig voedsel probiotische bacteriën helpen te gedijen
  • Schildklier- of hormonale problemen
  • Magnesium is een elektrolyt dat helpt bij het normaal functioneren van de spieren. Te weinig magnesium in je dieet kan bijdragen aan spierspanning en ook de symptomen van emotionele stress verergeren
  • Slaapproblemen
  • Soms verliezen oudere volwassenen hun interesse in voedsel (door zaken als anders smaken, moeite met kauwen en geen energie om te koken), wat betekent dat ze niet meer genoeg vezels en calorieën consumeren, waardoor de spijsvertering vertraagt

Constipatie op natuurlijke wijze behandelen

Aloë vera

Anthrachinonen die in aloë vera aanwezig zijn, creëren een krachtig laxeermiddel dat het darmvochtgehalte verhoogt, de slijmsecretie stimuleert en de darmperistaltiek (afwisselende samentrekking van de darmen) verhoogt, dat zorgt voor een beter transport van de darminhoud. Vanwege de ontstekingsremmende werking kan aloë vera helpen bij spijsverteringsproblemen, het zuur-base-evenwicht normaliseren, gistvorming afremmen, gezonde darmflora stimuleren en de darmverwerking regelen.

Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat voedingseiwitten helpt af te breken en beter te verteren, bevordert de spijsvertering en de eetlust. Vermindert ontstekingen van de darmen en remt de afscheiding van cytokinen, boodschapperstofjes die een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van ontstekingen die de darmwand beschadigen.

Castorolie

Ricinolzuur uit castorolie komt vrij in de darmen, waar ricinolzuur helpt bij het verteringsproces, de opname van voedingsstoffen bevordert, de beweging van de spieren die de afvalstoffen door de darmen duwen bevordert wat helpt om de stoelgang te stimuleren. Castorolie kan de stoelgang versoepelen en helpen bij een darmreiniging. Ongeveer 6 tot 10 uur na inname van de olie, treedt een nagenoeg kramploze ontlasting op.

Chlorella

Chlorella stimuleert de darmperistaltiek (bewegelijkheid van de darmen) doordat het sterke celwandcomponenten heeft en stimuleert de groei van een gezonde darmflora.

Glucomannan

Glucomannan (konjac) heeft als een niet-resorbeerbaar voedingsvezel een laxerend effect en wordt beschouwd als een bulkvormend laxeermiddel, wat betekent dat glucomannan de ontlasting bevordert die gemakkelijker door de dikke darm gaat en ervoor zorgt dat de ontlasting zachter wordt.

Inuline

Door zijn chemische samenstelling vormt inuline, wanneer het met vloeistof wordt gemengd, een romige gel die ideaal is voor een natuurlijke ontlasting en geeft inuline een structuur die vergelijkbaar is met lipiden (vetten) die ook helpen bij het smeren van het spijsverteringskanaal en vermindert het risico op constipatie en verbetert de stoelgang.

Magnesium

Magnesium helpt de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen die de stoelgang controleren. Omdat magnesium helpt bij het neutraliseren van maagzuur en ontlasting in de darmen, is magnesium een natuurlijke manier om de stoelgang te bevorderen. Bij een te hoge doses kan magnesium lichte diarree veroorzaken, dan is de oplossing de dosis wat te verlagen.

Papaja

Papaja bevat de inhoudsstof papaïne (papaja enzymen), dat in staat is grote eiwitten in kleinere peptiden en aminozuren te splitsen. Bromelaïne uit ananas heeft een soort gelijke werking, samen werken bromelaïne en papaïne synergetisch.Papaïne is vergelijkbaar met enzymen die in de alvleesklier worden aangemaakt, die nuttig kunnen zijn als men bepaalde vleessoorten moeilijk kan verteren door te weinig maagzuur.

Probiotica

Probiotica helpt bij het herstel van de microbiële flora in de gehele darm, heeft een stimulerende werking op de darmperistaltiek (knijpende beweging van het maag-darmstelsel dat ervoor zorgt dat het voedsel vooruitkomt). Een tekort aan gezonde darmbacteriën (probiotica) en teveel ziekteverwekkende bacteriën in het maagdarmkanaal kan leiden tot verscheidene gezondheidsklachten. Een goede vertering verhoogt de opnamen van voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen, verbetert tevens de voedselintolerantie en remt de vorming van toxines en andere belastende substanties in de darmen. Hierdoor verminderen bijhorende klachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, maagpijn, maagwandontsteking, buikpijn, moeilijke stoelgang, diarree en vermoeidheid, prikkelbaar darmsyndroom en kolieken.

Psyllium

Psyllium werkt uitstekend voor het verzachten van ontlasting door het verhogen van het watergehalte hierdoor heeft het een laxerende werking en constipatie verhelpen, wat kan helpen bij de behandeling van aambeien. Tevens vergemakkelijken psylliumvezels het verwijderen van afvalstoffen (gifstoffen). Kan toegepast worden om milde diarree te verlichten, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid water in het spijsverteringskanaal opneemt, wat helpt om de ontlasting steviger en langzamer door de darmen te vervoeren.

Spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen zijn zowel nodig voor een optimale vertering van alle voedingsstoffen als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van gifstoffen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, winderigheid, buikpijn, diarree, constipatie, vermoeidheid en andere klachten.
Prebiotica en probiotica werken samen synergetisch (versterken elkaars werking) en verbeteren effectief de stoelgang als gevolg van een slechte darmflora.
Wat is constipatie
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Constipatie natuurlijk behandelen
Prebiotica en probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit