Ginkgo biloba

Ginkgo biloba bevat de werkzame bestanddelen flavonglycosiden en terpeenlactonen. Gestandaardiseerd 0p 24 % flavonglycosiden en 6 % terpeenlactonen in een extract zijn ze het meest werkzaam. Ginkgo Biloba is een kruid dat erg populair is in het traditionele Chinese geneeskunde door het beweerde vermogen om de intellectuele functie te verbeteren, maar is onbetrouwbaar gebleken wanneer het klinisch wordt bestudeerd.

Latijnse naam: Ginkgo biloba
Andere namen: Japanse tempelboom, Japanse notenboom, Venusboom, waaierboom
Ondersteunende werking van ginkgo biloba bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Aanbevolen dosis is tussen de 120 tot 240 mg gestandaardiseerd bladextract per dag, verdeelt in 2 tot 3 doses per dag. Deze aanbeveling waarborgt de effectiviteit en veiligheid. Een behandelduur van minimaal 8 tot 12 weken wordt geadviseerd ten einde de resultaten optimaal te kunnen beoordelen.
 • Bij matige tot ernstige doorbloedingsstoornissen is een langdurige behandelperiode (minimaal een half jaar en langer) veelal noodzakelijk.

Gebruikte delen:
 • De bladeren, bij voorkeur het jonge blad, geoogst in mei als het nog puur groen is.
  Waarschuwingen:
  • Niet gebruiken bij allergie voor ginkgo biloba.
  • Best niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap, er zijn geen onderzoeken naar de veiligheid omtrent het gebruik tijdens zwangerschap.
  • Niet gebruiken bij amenorrhee (uitblijven van de menstruatie) en menorragie (overdreven menstrueel bloedverlies).
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).