Doorgaan naar hoofdcontent

Herpes genitalis

Herpes genitalis, herpes simplex, seksueel overdraagbare aandoening, SOA

Wat is herpes genitalis

Herpes genitalis (ook gewoon herpes genoemd) is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bij besmetting kunnen blaasjes op de penis, de vagina en de anus ontstaan.

Het herpes genitalis virus is nauw verwant aan het koortsuitslag-virus. Beide zijn van het type herpes simplex. Voor waterpokken en gordelroos is een ander herpesvirus verantwoordelijk.

U kunt besmet raken door direct contact met de ontstoken lichaamsdelen van een andere persoon, die aan de ziekte lijdt. Soms is de ontsteking zichtbaar (op de uitwendige geslachtsdelen of billen), maar niet altijd (in de vagina of anus). Bij oraal geslachtsverkeer kan het virus ook op de mond worden overgebracht. Na een incubatieperiode (sluimeren van een ziekte) van 2 tot 12 dagen begint het geïnfecteerde gebied te jeuken en te steken. Er ontstaan pijnlijke blaasjes, die barsten en gaan zweren. De zweertjes genezen meestal binnen de 3 weken. De patiënt kan zich in die tijd koortsig en ziek voelen. Na de eerste infectie blijft het virus niet waarneembaar aanwezig. Bij vermindering van de weerstand (bijvoorbeeld door stress of een andere ziekte) kan het weer actief worden.

Mogelijke symptomen van herpes genitalis

Mogelijke klachten kunnen na 1 week van de besmetting optreden, maar bij herpes genitalis komen niet altijd klachten voor
  • Branderig, pijnlijk en/of jeukend gevoel rond de geslachtsdelen, anus of mond
  • Rode plekjes op de huid of de slijmvliezen rond de geslachtsdelen, anus of mond
  • Blaasjes of zweertjes rond de geslachtsdelen, anus of mond, op moeilijk zichtbare plekken zoals op de baarmoedermond.
  • Pijn bij het plassen of stoelgang
Na ongeveer 3 weken drogen de blaasjes uit. Het virus lijkt dan weg. Maar het virus blijft in je lichaam. De blaasjes kunnen weer terugkomen bij:
  • Maandstonden
  • Griep en verkoudheid
  • Stress
  • Laag immuunsysteem

Herpes genitalis op natuurlijke wijze behandelen

Kattenklauw

Kattenklauw (cat's claw) verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. T-cellen (T-lymfocyten) nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe.

Pau d'arco

Pau d'arco remt en vernietigt diverse bacteriën, gisten en schimmels. Eén van de sterkste werkingen van pau d'arco is tegen virussen, lapachol uit pau d'arco remt de groei van verschillende virussen, waaronder diverse herpesvirussen (zoals het Epstein-Barr virus). Pau d'arco werkt effectief tegen ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori en Brucella.

Vitamine C

Vitamine C remt samen met OPC's (Oligomere Proantho Cyanidines) de aanmaak van histamine en kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze supplementen bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Vitamine C heeft een algemene virusdodende werking. Herpesvirussen kunnen als enkele van de vele typen virussen door vitamine C in vitro geneutraliseerd worden, alsook een geïnfecteerde persoon volledig van het virus verlossen. De gouden klinische regel die niet veronachtzaamd mag worden wanneer een virus opgeruimd moet worden, luidt: geef voldoende vitamine C voor een voldoende lange tijd.

Zwarte bes

Ribes nigrum (zwarte bes) voorkomt de aanhechting van het herpes simplex virus op het celmembraam en remt plaquevorming door inhibitie van de eiwitsynthese. De virus kan zich dan niet meer vermenigvuldigen, zo ook is Ribes nigrum actief tegen griepvirussen.
Pau d'Arco is een grote boom uit de regenwouden van Zuid- en Centraal-Amerika. De binnenkant van de schors bevat de inhoudsstof lapachol, dat de groei van verschillende virussen, bacteriën, gisten en schimmels remt, waaronder diverse herpesvirussen.
Wat is herpes genitalis
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Herpes genitalis natuurlijk behandelen
Pau d'arco bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit