Doorgaan naar hoofdcontent

Pijn

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij (chronische) pijn:
  • Bergthee zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door enkele druppels bergthee olie in te masseren verlicht worden. Bergthee kan de symptomen verminderen van artritis, reuma, lage rugpijn en chronische nekpijn.
  • Cayenne peper kan tijdelijk chronische pijn verlichten van verschillende aandoeningen, vooral uitwendig toegepast.
  • DL-fenylalanine (DLPA) geeft bij inname een sterke stijging van de fenylethylamine-spiegel,  geeft een duidelijke vermindering van de pijnbeleving. DLPA kan ingezet worden bij chronische pijnen zoals lage rugpijn, menstruatiepijnen, hoofdpijn (migraine) en fantoompijn, tevens helpt het bij depressies.

Griffonia

  • 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) een inhoudsstof van griffonia is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.
  • L-fenylalanine kan werken als een natuurlijke pijnstiller en kan pijn verminderen die wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen.
  • MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het bindweefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren, gewrichten en bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Tekort aan MSM zorgt dat het bindweefsel minder flexibel is, met als gevolg verstijving van spieren. MSM helpt bij het voorkomen van spierkrampen, spierpijnen en (sport)blessures. MSM leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM kan snel pijn verminderen, ontstekingen remmen, plaatselijke vochtophoping verminderen en brengt daarnaast ook zwavel in het collageen en het bindweefsel, wat kan zorgen voor sterke nagels, haar en een gezondere huid met minder kans op littekenvorming.
  • PEA (Palmitoylethanolamide) beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt.

5-HTP

  • 5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.
  • Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij de productie van hormonen zoals serotonine en noradrenaline, die factoren als stemming, energie en concentratie helpen controleren. Vitamine B6 heeft invloed op productie van zowel serotonine als GABA, belangrijke stoffen die de stemming controleren en belangrijk om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen. Vitamine B6-tekort kan het geheugen negatief beïnvloeden en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie op latere leeftijd.
  • Vitamine D tekort kan deels een oorzaak zijn bij mensen met chronische pijnklachten (zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie). Lage vitamine D-spiegels hangen samen met meer pijnklachten, depressieve klachten en een verhoogde kans op een verminderde botmassa.

Pijn is het waarschuwingssysteem van ons lichaam, de eerste aanwijzing voor een onzichtbare ziekte in het lichaam is meestal pijn. Deze onaangename gewaarwording is vaak het gevolg van verwonding, ziekte of emotionele stoornis. Toch kan pijn het lichaam soms grote diensten bewijzen. Ze vormt een signaal voor de hersenen om actie te ondernemen tegen de oorzaak. Meestal uit zich dat in een onwillekeurige handeling, zoals het terugtrekken van de hand als deze met iets scherp of iets heet in aanraking komt.

Pijn laat zich vaak moeilijk beschrijven, maar het is belangrijk dat toch te proberen, omdat dit helpt bij het stellen van een diagnose:
  • Constante bonzende pijn wijst op een zwelling of ontsteking in een begrenst gebied, zoals bij een steenpuist of een kaakabces.
  • Periodieke, stekende pijn wordt veroorzaakt door het rekken of uitzetten van buisvormige lichaamsdelen zoals de darmen. In bepaalde gevallen, zoals bij hartkramp en gangreen, veroorzaakt een verstoorde bloedtoevoer aanhoudende pijn in het betreffende lichaamsdeel.
  • Doffe pijn kan duiden op gespannen spieren en gewrichtsbanden.
De exacte plaats van de pijn is ook van belang voor de diagnose, want soms voelt men de pijn niet op de plaats van de wond of ziekte zelf. Men noemt dit verschijnsel referred pain. Bij sommige hartaandoeningen kan men pijn ervaren in de linkerarm, terwijl een abces onder het middenrif pijn in de schouder geeft. 

De pijndrempel (het moment waarop een pijnprikkel als pijn wordt ervaren) is bij de meeste, gezonde mensen gelijk. Maar de grens van de pijntolerantie verschilt sterk van mens tot mens. De pijndrempel wordt beïnvloed door een aantal andere factoren. Ziekte, honger, extreme of wisselende temperaturen en pijn door een andere aandoening kunnen de pijndrempel verlagen.

Artritispatiënten hebben vaak in het voor- en najaar (sterke temperatuurschommelingen) meer pijn. Psychische omstandigheden zoals angst vermoeidheid, stress, depressie en slapeloosheid spelen ook een rol. Zo verergert pijn naarmate de dag verstrijkt en men vermoeider geraakt. Andere psychische factoren werken tegengesteld en verhogen de pijndrempel.
MSM gel werkt als een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer en verbetert de cel doorlaatbaarheid waardoor meer zuurstof en voedingstoffen doorgelaten kunnen worden en afvalstoffen afgevoerd.

Het lichaam maakt zelf krachtige pijnstillers aan, zoals endorfine en encefaline. Dit zijn proteïnen, die van nature in de hersenen voorkomen en hetzelfde effect hebben als de proteïnen in opiaten (pijnstillende geneesmiddelen). Het lichaam maakt ze uit aminozuren. Dopamine en de stresshormonen adrenaline en noradrenaline, die door de bijnieren worden gemaakt, zijn gelijksoortige proteïnen. Ze komen vrij bij stress en lichaamsbeweging en kunnen zeer effectief zijn. Een sporter merkt bijvoorbeeld pas na de wedstrijd dat hij gewond is en veel gewonden ervaren op het moment van de verwonding zelf weinig of geen pijn. De hormonen kunnen ook chronische pijn verlichten.

Zie ook:
Aangezichtspijn
Artritis
Artrose
Fibromyalgie
Hoofdpijn
Ischias
Lumbago
Maagpijn
Menstruatiepijn
Middenoorontsteking
Migraine
Neuralgie
De rol van de hersenen bij 'onverklaarde'chroniche klachten
    Powered By ConvertKit