Psoriasis

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij psoriasis:
  • CurcuWin (curcuma) bij psoriasis migreren te snel delende keratinocyten in grote hoeveelheden naar de huidoppervlakte, hierbij speelt een verhoogde activiteit van het fosforylasekinase-enzym een rol. Deze reguleert de celdeling en celmigratie. Uit onderzoek is gebleken dat curcumine de stijging van fosforylasekinase-activiteit tegengaat. Voor psoriasis is een creme of tinctuur van curcuma longa (curcumine) aangewezen.
  • Driekleurig viooltje (violet) het werkmechanisme van het viooltje is amper onderzocht, hoewel de plant met goede resultaten wordt toegepast bij allerlei huidaandoeningen zoals psoriasis.
  • Grote klis (burdock) bevordert de uitscheiding van toxische stoffen, in het bijzonder bij huidaandoeningen. Bij hardnekkige huidaandoeningen als psoriasis geeft klis vaak verlichting en verbetering van de klachten.
  • Silymarine en silybine (mariadistel) het gebruik van silymarine gestandaardiseerd op minimaal 70 % is onderzocht, bij een groot aantal aandoeningen ontstaan door een slecht werkende lever, zoals in sommige gevallen psoriasis. In toenemende mate wordt silymarine als ondersteunende medicatie gegeven bij toxische schade aan lever tengevolge van leverontstekingen en levercirrose.
  • Paardenbloem (dandelion) kan ondersteunend helpen bij de behandeling van psoriasis door leverstoornissen.
  • Probiotica toediening van lactobacillus bifido geeft na 2 maanden verbetering van huidaandoeningen als acne, psoriasis en eczeem. Vooral lactobacillus rhamnosus blijkt effectief te werken bij deze huidaandoeningen.
  • Vitamine D3 mogelijk helpt lichttherapie bij psoriasis omdat de hoeveelheid vitamine D in het lichaam doet stijgen.
  • Vitamine E bevat veel verbindingen zoals bèta-, gamma-, en delta-tocoferolen en de tocotriënolen. Zo zou gamma-tocoferol veel effectiever ontstekingsprocessen remmen dan alfa-tocoferol. Bij de keuze voor een vitamine E crème is het belangrijk er op te letten dat de crème niet uitsluitend alfa-tocoferol bevat, maar daarnaast ook de andere tocoferolen. Het direct op de huid aanbrengen van een vitamine E bevattende crème is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Helpt bij psoriasis.

Psoriasis is een chronische huidaandoening en ontstaat doordat de productie van nieuwe huidcellen veel sneller verloopt dan het afwerpen van de oude huidcellen. Levende huidcellen hopen zich dan op, met onvolgroeide huidcellen (plaque) eroverheen in de vorm van witte schilfers. Psoriasis zou kunnen ontstaan door een erfelijke aandoening van het immuunsysteem die door diverse prikkels zoals hormonale factoren, psychosociale stress, koud weer, een infectie (ontsteking) of zelfs een schaafwonde kan worden geactiveerd. Een dieper liggende oorzaak van psoriasis is waarschijnlijk de voeding en omgevingsfactoren, een slecht werkende lever kan ook psoriasis doen ontstaat. Stress is niet te vermijden, mensen met psoriasis zijn echter gevoelig voor stress omdat het de symptomen van psoriasis bevordert. Psoriasis ontstaat vaak op ellebogen, knieën, handpalmen, voetzolen, onderrug en op het hoofd.

Medische hulpmiddelen bij psoriasis

Zie ook:
Acne
Burn-out
Eczeem
Histamine en allergieën
Huidkloven
Infecties (ontstekingen)
Jeuk
Netelroos
Verzuring