Voedselvergiftiging

Plantenextracten die ondersteunend werken bij een voedselvergiftiging:
  • Mariadistel bevat de actieve inhoudsstof silymarine dat leverschade door toxische inwerking door een voedselvergiftiging kan voorkomen.
  • Plantaardige kool wordt gezien als het sterkste natuurlijke adsorptiemiddel, ideaal om te ontgiften, ideaal bij een voedselvergiftiging.
Symptomen van voedselvergiftiging
  • Misselijkheid.
  • Braken.
  • Diarree.
  • Buikkrampen die vlak voor het toiletbezoek het hevigst zijn.
  • Koorts en zweten.
De oorzaak van voedselvergiftiging:
Voedselvergiftiging is meestal een door ziektekiemen veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van maag en darmen. Als u voedsel onvoldoende opwarmt of kookt, kunnen de daarin aanwezige bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.
  • Vaak gaat het om salmonella en staphylococcus-soorten.
  • Lysteria is een andere bacteriesoort en bevindt zich soms in zachte kaassoorten en paté, maar veroorzaakt bij gezonde volwassenen meestal geen klachten.
  • De bacterie campylobacter kan voorkomen in kip, vis of ongepasteuriseerde melk en veroorzaakt vaak bloederige diarree.
  • Rotavirussen kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken door direct contact met besmette ontlasting of braaksel. Op deze manier kunnen hele gezinnen en/of schoolklassen besmet geraken.
Bij braken en diarree gaat veel vocht verloren. Het belangrijkste gevaar van voedselvergiftiging is dan ook uitdroging. Raadpleeg een deskundige als de buikpijn hevig is, als de patiënt weinig plast (een teken van uitdroging) en bij ernstige en aanhoudende klachten.

Zie ook:
Diarree
Koorts
Leverontsteking
Misselijkheid en braken
Salmonella-infectie
Spijsverteringsproblemen
Transpireren (overmatig)