Kava kava

Kava-kavawortel wordt toegepast bij angst, rusteloosheid en spanningen. De inhoudsstoffen kavapyronen beïnvloeden diverse neurotransmitters in de hersenen. Uit onderzoek met gezonde vrijwilligers is gebleken dat kava-kava de hersenstromen verandert, zonder daarbij het concentratievermogen of het langetermijngeheugen te beïnvloeden. Kava-kava zou slecht zijn voor de lever, deze vaststelling is de uitkomst van een twijfelachtig onderzoek. De pharma industrie zou achter deze bewering zitten, kava-kava werkt immers beter op geestelijke aandoeningen dan dure gepatenteerde synthetische medicijnen die een lange lijst aan bijwerkingen hebben, waarvan vele ook slecht zijn voor de lever, maar desondanks toch op de markt mogen blijven.

Latijnse naam: Piper methysticum
Andere namen: Kawa,kava, kawa kawa
Ondersteunende werking van kava bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Droogextract gestandaardiseerd op ongeveer 30 % kavalactonen: tot 500 mg per dag bij angsten en zenuwachtigheid. Voor een betere slaap 200 tot 300 mg voor het slapengaan.

Gebruikte delen:
  • De volwassen wortelstokken (geoogst na 3 jaar).
Waarschuwingen:
  • Niet geven aan personen met leveraandoeningen of met obstructie van de galwegen. Niet geven aan personen met een overbelaste lever door overmatig alcohol- of medicijnengebruik. Niet geven aan personen die een duidelijke deficiëntie hebben in de eerste fase-detoxificatie in de lever. Niet geven bij nierstoornissen. Niet aan kinderen onder de 2 jaar geven. Niet aan zwangere en zogende vrouwen geven. Niet geven aan Parkinson-patiënten. Niet geven bij endogene depressie.