Overdreven menstrueel bloedverlies (menorragie)

Plantenextracten die ondersteunend werken bij overdreven menstruele bloeding:
  • Monnikspeper (vitex agnus castus) kan worden ingezet bij menorragie (sterk bloedverlies) en metrorragie (onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties). Agnus castusextract kan na het stoppen met de pil helpen om de hormonale balans te herstellen en de natuurlijke menstruatiecylus weer op gang te brengen.
  • Zilverkaars/Cimicifuga racemosa) verzacht menstruatiepijn en baarmoederkramp. Amerikaanse indianen en kolonisten gebruikten zilverkaars vroeger ook bij amenorroe (het uitblijven van de menstruatie) en menorragie (te overvloedige menstruatie).

Bij menorragie verliezen vrouwen meer menstruatiebloed dan normaal. Men spreekt van menorragie als de periode van bloedverlies langer dan 7 dagen per menstruatiecyclus is en/of er tijdens de menstruatie in korte tijd veel meer dan een normale hoeveelheid bloed vrijkomt. Gewoonlijk verliest een vrouw ongeveer 40 ml. tijdens de menstruatie, in geval van menorragie kan dat wel 80 ml zijn. Ook kunnen er grote bloedstolsels in het bloed zitten. Vrouwen met menorragie kunnen last hebben van vermoeidheid en bloedarmoede. Daarnaast kan het verliezen van veel bloed  en een grotere kans op doorlekken de vrouw belemmeren in haar dagelijks leven.

Zie ook:
Menstruatiepijn
Premenstrueel syndroom (PMS)
Uitblijven van de menstruatie