Borstvoeding


Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij de borstvoeding:
  • Jodium tekort bij aanstaande moeders hebben een verhoogde kans op een kind met ADHD. ADHD als gevolg van een jodiumtekort zal zich vermoedelijk pas na de geboorte ontwikkelen. Het kind is immers in de baarmoeder beschermd tegen deze tekorten. Wanneer het kind borstvoeding krijgt of gewoon voedsel eet dan krijgt het kind hetzelfde jodiumarme voedsel dat zijn ouders eten. En juist in de groeiperiode van peuter tot adolescent kan dit grote consequenties hebben. Net als met dwerggroei (cretinisme) is het de vraag of ADHD een genetische aandoening is of simpelweg een gevolg van een nutriëntentekort dat te wijten is aan familiaire voedingsgewoonten. Duidelijk is dat een jodiumtekort de ontwikkeling van de intelligentie in de weg staat. Het IQ kan met 10 tot 15 punten dalen als gevolg van een tekort. Ook op sociaal gedrag heeft jodium invloed. Een mild tekort aan dit mineraal tijdens de zwangerschap heeft verstrekkende gevolgen. Het verhoogt de kans op een kind met een laag IQ, op struma bij zowel moeder als kind en op een miskraam of kindersterfte. Zowel internationale als nationale gezondheidsinstituten bevelen zwangere vrouwen aan om dagelijks minimaal 150 mcg jodium binnen te krijgen. Helaas ontbreekt jodium in veel zwangerschapsmulti’s en is er nog weinig draagvlak voor de aanbevelingen. De onderzoekers pleiten ervoor dat iedere zwangerschapsmulti een minimale hoeveelheid van 150 mcg gaat bevatten.
  • Luteïne supplementen geven aan vrouwen die borstvoeding geven leidt bij hun nageslacht tot een toename van de plasmaconcentratie van deze carotenoïde. Luteïne is de voornaamste carotenoïde voor het kinderbrein. Luteïne maakt voor 60% deel uit van de totale carotenoïdenconcentratie in het hersenweefsel van baby’s.
  • Multi vitaminen/mineralen complex (hoog gedoseerde) ingenomen voor en tijdens de zwangerschap zou de kans op een kind met autisme met 7,2 keer lager liggen. Na de eerste zwangerschapsmaand had het gebruik van supplementen geen invloed meer op het autismerisico. 
  • Omega- 3 supplementen nemen tijdens de zwangerschap verkleint de kans op een allergie bij het kind. Een hoog aandeel van omega 3-visvetzuren in borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega-3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
  • Vitamine D-spiegel moet bij de vrouw voldoende zijn tijdens de zwangerschap omdat het een positieve invloed heeft op de spierkracht en spierontwikkeling van het kind.
Natuurlijke middelen die ondersteunend helpen bij de borstvoeding:
Onvoldoende melkproductie:
  • Monnikspeper (Vitex agnus castus) in een Duitse studie verbeterde een monnikspeper-extract de melkproductie vergeleken met placebo zonder negatieve bijwerkingen. Meer onderzoek is nodig naar de effectiviteit en veiligheid van monnikspeper-extract bij vrouwen die borstvoeding geven.
Afremmen van de melkproductie:
Ondersteunend bij de borstvoeding:


Moedermelk is de meest evenwichtige voeding omdat de melk de nodige antilichamen bevat om infecties te bestrijden. Voor de voeding van je kind heb je keuze tussen flesvoeding en borstvoeding. Beide voedingen hebben hun voordeel en ook hun nadeel. Denk eraan dat als je voor borstvoeding kiest, het samenhorigheidsgevoel met je kind elke dag doet toenemen. De melkproductie is binnen de week afgestemd op de behoefte van je kind.

Bij borstvoeding kunnen zich enkele probleempjes voordoen:
  • Tepelkloven: dit is vaak te wijten aan een verkeerde houding van de zuigeling die te lang op de tepel sabbelt zonder eigenlijk te drinken. Stop met borstvoeding tot de tepel herstelt is.
  • Borstontsteking: borstontsteking is een ontsteking van de melkklieren die meestal gepaard gaat met koorts. De infectie kan op elk ogenblik optreden en dient behandelt te worden. Stop de borstvoeding.
  • Borstabces: deze infectie gaat gepaard met koorts en pijn die begint in de borst en doorzet tot onder de arm. Een snelle behandeling en soms een ingreep is noodzakelijk. Stop de borstvoeding.