Darmflora (verstoorde)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij een verstoorde darmflora:
  • Enzymen helpen bij een vestoorde vertering en of opname van voedingsstoffen in de darmen en veranderende samenstelling van de darmflora.
  • Lactoferrine is een multifunctionele eiwit en heeft antimicrobiële, afweerversterkende, immunomodulerende, ontstekingsremmende, antioxidantieve en slijmversterkende eigenschappen. Lactoferinne verbetert een onevenwichtige maagdarmflora dat kan gepaard gaan met winderigheid/een opgeblazen gevoel, buikpijn/buikkrampen, constipatie, diarree, candidiasis en slechte adem.
  • Probiotica helpt het ecologisch evenwicht in de darmen te herstellen en te onderhouden. Orale inname van lactobacillen is een belangrijk aandachtspunt bij de behandeling en de preventie van een verstoorde darmflora.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij een verstoorde darmflora:
  • Chlorella kan na het gebruik van antibiotica weer verbetering brengen in een verzwakt immuunsysteem en darmflora.
  • Saccharomyces boulardii verbetert en vermeerdert de gezonde darmflora, bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies. Helpt bij een verstoorde darmflora en algemene afname van de goede darmflora.
  • Spirulina zorgt voor een toename van de goede darmflora (lactobacillen).
  • Wilde cichorei bevordert de darmflora, in het bijzonder de bifidobacteriën.


De darmflora is het geheel van micro-organismen dat zich in het maagdarmkanaal bevindt. De darmflora is een mooi voorbeeld van het samenleven van verschillende levensvormen, een evenwichtige samenleving tussen verschillende micro-organismen en hun gastheer, waarbij beide organismen voordeel van elkaar hebben. Wanneer de bacterieflora in de darmen is verstoord, spreekt men van dysbacteriose. Door een gebrekkige darmflora kunnen er in de darm gisten ontstaan die ertoe leiden dat giftige afvalstoffen via het bloed de lever bereiken. Duurt dit proces jaren voort, dan wordt het vermogen van de lever om giftige stoffen te neutraliseren, aangetast. De voornaamste oorzaak van een verstoorde darmflora is het gebruik van antibiotica (deze vernietigd niet alleen de schadelijke, maar ook nuttige bacteriën). Om de darmflora weer te herstellen, moet de voeding  worden aangepast. Dat betekent: geen varkenvlees, geen producten op basis van witte meel, geen suiker en geen geraffineerde voeding.

Mediterrane, plantaardige voeding heeft een gunstige invloed op de samenstelling van de darmflora. Vegetariërs en veganisten hebben meestal hogere concentraties van korteketen-vetzuren in hun ontlasting die ontstaan door bacteriële fermentatie van vezels en hogere concentraties van prevotellabacteriën en firmicutesbacteriën die een rol spelen bij dit fermentatieproces. Vleeseters die minder het mediterraan voedingspatroon toepassen hebben hogere concentraties van trimethylamine N-oxide (TMAO) in de urine. Er zijn aanwijzingen dat TMAO een rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaataandoeningen. Er is echter nog onvoldoende bewijs. Mediterrane, plantaardige voeding heeft een gunstige invloed op de samenstelling van de darmflora.

Zie ook:
Adem (slecht ruikende)
Constipatie (verstopping)
Diarree
Maag-darmkrampen
Ontslakken/ontgiften/detox/reinigingskuur
Prikkelbare darmsyndroom
Proctitis
Spijsverteringsproblemen
Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm
Winderigheid
Ziekte van Crohn