Doorgaan naar hoofdcontent

Hartaanval (hartinfarct)

Hartaanval, hartinfarct

Wat is een hartaanval

Een hartaanval (hartinfarct of myocardinfarct) ontstaat doordat de stroom van zuurstofrijk bloed wordt beperkt of afgesneden van het hart. Vaak zijn vernauwde slagaders de oorzaak, vanwege plaque-opbouw (atherosclerose). Wanneer deeltjes plaque loskomen, vormt zich bloed om hen heen, waardoor een stolsel ontstaat. Dit stolsel kan dan de bloedstroom volledig blokkeren, wat leidt tot ischemie (verminderde bloedvoorziening naar organen of weefsels met als gevolg een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen), deze situaties wordt een hartaanval genoemd.

Iedereen kan verschillende waarschuwingssignalen ervaren, maar een hartaanval kan plotseling optreden, zonder merkbare waarschuwingssignalen.

Het is belangrijk om het verschil op te merken tussen een hartstilstand en een hartaanval. Een hartaanval ontstaat wanneer er een probleem is met de circulatie van zuurstofrijk bloed, terwijl een hartstilstand wordt veroorzaakt door een elektrisch of mechanisch probleem in het hart, zoals een abnormale of onregelmatige hartslag of aritmie.

Hartstilstand zorgt ervoor dat het hart plotseling stopt en een hartaanval kan dit veroorzaken. De dood kan optreden binnen enkele ogenblikken nadat het hart stopt met kloppen.
Slagaderverkalking kan veroorzaakt worden door homocysteïne, een aminozuur dat in het bloed gevormd wordt door splitsing van het aminozuur methionine. Voor het metabolisme van homocysteïne zijn vitamine B12 en foliumzuur nodig. Verhoogde homocysteïne waarden komen in 2/3 van de gevallen voor door een tekort aan deze B-vitamines. Te veel homocysteïne in het bloed kan de bloedvatwand beschadigen en aanleiding geven tot plaquevorming, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en bevordert het samenklonteren van bloedplaatjes.

Mogelijke symptomen van een hartaanval

  • Het belangrijkste symptoom van een hartinfarct is hevige pijn op de borst. Deze wordt vaak omschreven als een zwaar, beklemmend of drukkend gevoel. De pijn kan uitstralen naar de schouders, armen (vaak linkerarm), rug, bovenbuik, hals of kaken
  • Pijn komt meestal plotseling opzetten en gaat vaak samen met kortademigheid, hevig zweten, bleek zien, misselijkheid en braken. Sommige mensen hebben voorafgaand aan een hartaanval al langer klachten van pijn op de borst (angina pectoris). Maar het kan ook gebeuren dat een hartaanval plotseling optreedt.
  • Soms is een hartaanval het eerste teken van een hartstilstand. Als dat gebeurt, zakt iemand plots in elkaar. Zonder reanimatie overlijdt de persoon vaak aan de gevolgen.
  • Een hartaanval kan ook optreden zonder dat er symptomen zijn. Of de klachten zijn zo licht, dat gedacht wordt aan een griepje. Dit wordt een stil infarct genoemd.

Mogelijke oorzaken van een hartaanval

  • Een hartaanval wordt veroorzaakt door een afsluiting van één van de bloedvaten die zuurstof naar het hart (kransslagaders) brengen: zo’n afsluiting kan ontstaan doordat er aan de binnenkant van de kransslagaders vettige substantie (plaque) wordt afgezet. Dit proces, dat jaren duurt, wordt atherosclerose of slagaderverkalking genoemd. In zo’n plaque kan een scheur ontstaan, die de doorgang plots belemmert. Of het bloed probeert de scheur te repareren door het vormen van een bloedstolsel. Zo’n stolsel kan meegenomen worden met de bloedstroom en het bloedvat verderop afsluiten.
  • Risicofactoren voor het optreden van atherosclerose en een hartinfarct: roken, hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, langdurige stress en hogere leeftijd.
Voedingssupplementen bij bol.com

Een hartaanval preventief op natuurlijke wijze voorkomen

Daslook

  • Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk. Daslook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort. Knoflook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

DHA

  • DHA (docosahexaeenzuur) verbetert de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remt atherosclerose, verbetert de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaat trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlagen de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten. Een hoge bloedconcentratie van omega 3-vetzuren (in het bijzonder van DHA) beschermt tegen het risico van boezemfibrilleren (prikkels die de hartslag regelt verstoren). Bij ouderen kan een hoge omega 3-vetzuurspiegel beschermen tegen het risico van atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen.

EPA

  • EPA (Eicosapentaeenzuur) verbetert de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remmen atherosclerose, verbetert de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaat trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlaagt de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten.

Foliumzuur

  • Foliumzuur tekort veroorzaakt een verhoogd homocysteïnegehalte en is daarom essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling. Homocysteïne is een toxisch stofwisselingsproduct, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Homocysteïne ontstaat in het lichaam bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is een risicofactor voor hart- en vaatziekten (beroerte, trombose en hartinfarct). Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.

Knoflook

  • Knoflook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort. Knoflook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

L-arginine

  • L-arginine vermindert ontstekingen en verbetert de algehele gezondheid van het hart en bloedvaten. Doordat arginine de bloedcirculatie verbetert, kan een hartaanval en een beroerte voorkomen worden. Verder verlaagt arginine het cholesterolgehalte en triglyceridengehalte, gaat vernauwing tegen van de beenslagader en vermindert de symptomen van etalagebenen. L-arginine vermindert de symptomen van angina pectoris omdat arginine zorgt voor meer stikstofmonoxide waardoor de bloedvaten zich kunnen verwijden en er minder kans is op bloedstolsels.

L-carnitine

  • L-carnitine (acetyl-L-carnitine) blijkt het risico van overlijden na een hartinfarct te verlagen. Vooral de kans op hartritmestoornissen vermindert sterk. Van L-carnitine zijn positieve effecten aangetoond bij de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen waaronder hartfalen. Maar ook na een reeds doorgemaakte hartinfarct heeft L-carnitine gunstige effecten op de mortaliteit en morbiditeit.

Omega 3-vetzuren

  • Omega 3-vetzuren (algenolie) verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloedvaten en lymfevaten), hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en verminderen stijfheid in de slagaders. Omega 3-vetzuren verbeteren het metabolisme van het vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. Omega 3-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en vorming van bloedstolsels in de aders tegen (trombose), hebben een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), houden de cholesterolvorming onder controle, verminderen de afzetting ervan in het lichaam en remmen slagaderverkalking.

Policosanol

  • Policosanol vermindert de kleverigheid van de bloedcellen, dit gaat plaquevorming aan de wanden van de aders tegen en daarom gunstig voor de bloedviscositeit (werkt bloedverdunnend) en houdt de bloedvaten schoon en soepel, hierdoor inzetbaar bij atherosclerose. Policosanol is een volwaardig natuurlijk alternatief voor cholesterolverlagers als statines. Mogelijk kan policosanol bij gecombineerd gebruik met statines, volstaan worden met lagere doseringen statines om hiermee het risico op bijwerkingen te verminderen. Policosanol wordt toegepast bij aandoeningen die de gezondheid van het hart en de bloedvaten aantasten, policosanol is effectief bij het verlagen van het schadelijke LDL-cholesterol en het verhogen van het goede HDL-cholesterol. Bevordert de bloedcirculatie, vermindert ontstekingen van de aderwanden en heeft positieve effecten bij etalagebenen.

Vitamine B6

  • Verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed zijn in verband gebracht met ontstekingen en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en problemen met de bloedvaten, die kunnen bijdragen tot een hartaanval. Naarmate we ouder worden, verliezen de slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Te veel homocysteïne in het bloed kan de bloedvatwand beschadigen en aanleiding geven tot plaquevorming, vermindert de elasticiteit van de bloedvaten en bevordert het samenklonteren van bloedplaatjes. Tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur kunnen de homocysteïnegehaltes sterk verhogen. Wanneer homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt kan er oedeemvorming optreden.

Vitamine B12

  • Vitamine B12 is essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.

Vitamine C

  • Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren. Dat is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten, stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen en is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier).

Vitamine D

  • Vitamine D tekort verhoogt het risico op hoge bloeddruk en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaataandoeningen). Vitamine D heeft een gunstige invloed op de antistollingseigenschappen en het cytokineprofiel van het bloed (cytokines worden uitgescheiden door de cellen van het immuunsysteem). hierdoor kan de kans op trombose verkleinen. Vitamine D kan de structuur en functie van de linker hartkamer verbeteren.
    Powered By ConvertKit