Broze zwakke afbrekende nagels

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij broze, zwakke nagels:
  • L-Cysteïne is een onderdeel van keratine en is daardoor belangrijk voor huid, haren en nagels.
  • MSM (capsules)  is organisch gebonden zwavel, de vorm waarin zwavel van nature voorkomt in alle levende organismen en biologisch actief is. Zwavel wordt vooral in eiwitrijke weefsels aangetroffen. Het is onder andere een bestanddeel van bindweefsel, rode bloedcellen, spieren, huid, haar en nagels en van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne.
  • Silicium een gebrek aan silicium geeft zwakke, broze nagels (die meteen afbreken). Nagels groeien gemiddeld 4 à 5 mm per maand. Bij een storing vermindert dit groeipercentage en vertonen ze matheid, strepen en hebben ze de neiging tot splijting. De demineralisatie (minder opnemen van mineralen) van de nagels gebeurt in een vroeg stadium en wordt later gevolgd door botontkalking die bij de vrouw begint rond de 40 jaar. Broze nagels is een van de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium. Organisch silicium herstelt nagels snel (2 tot 3 weken). Het verhoogt de hardheid van de nagels en maakt ze glanzender en minder breekbaar.
  • Vitamine B12 een tekort aan vitamine B12 ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer me de symptomen ontwikkelt zoals zwakke nagels. Mensen die een bepaalde leeftijd hebben (individueel verschillend) hebben vitamine B12 nodig als supplement, ook mensen die uitsluitend vegetarisch eten. 5 tot 10 % en bij oudere mensen kan het oplopen naar 30 % heeft een te kort aan vitamine B12. Het is beter een vitamine B-complex te nemen dan een afzonderlijke B-vitamine.
  • Zink een tekort van dit mineraal kan onder andere de conditie van de nagels verslechteren. Herkenare verschijnselen van zink tekort zijn meerdere witte vlekken en lijnen op de nagels.
Nagels van een vrouw zijn doorgaans brozer dan van een man. De broosheid van de nagels is vaak familiaal bepaald. De groei van de nagels vermindert met de leeftijd waardoor strepen worden gevormd die barsten vormen aan het uiteinde van de nagels. Broosheid van de nagels kan ook worden veroorzaakt door dehydratatie (tekort aan vocht in de weefsels) wanneer men teveel met de handen in het water zit. Voeding heeft ook een zeer grote impact op de conditie van de nagels.Zie ook:
Broos haar
Huidkloven
Huidrimpels
Huidverzorging
Nagelaandoeningen