Acne

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij acne:
  • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen tekorten van vitamine A, B2, B3, B5, B6 en E kunnen huidkwalen veroorzaken zoals acne, pukkels en puisten. Een goede multi vitaminen kan deze tekorten aanvullen. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk om de hormoonbalans te bewaren. Meer info.
  • Omega 3 met EPA/DHA onze moderne voedingspatroon zorgt ervoor dat we meer omega-6 dan omega-3 binnenkrijgen. Teveel aan omega-6 kan de oorzaak zijn van de ontstoken talgklieren die acne veroorzaken. Andere toepassingen van omega 3.
  • Probiotica ontstekingsremmende werking van probiotica beperkt zicht niet enkel tot de darm. Uit een studie met atopisch eczeem, psoriasis en acne bleek toediening van lactobacillus- en bifidobacteriën na 2 maanden significant de huidaandoeningen te verbeteren. Andere toepassingen van probiotica.
  • Tea tree-olie heeft ontstekingswerende eigenschappen tegen schimmels en bacteriën. Tea tree kan worden gebruikt bij de uitwendige behandelingen van acne. Tea tree-olie moet wel de inhoudsstof terpinen-4-ol bevatten. Tea tree olie dat enkel 1,8-cineol bevat heeft geen antibacteriële werking. Andere toepassingen van tea tree.
  • Teunisbloemolie verhoogt de weerbaarheid van de huid, stimuleert celvernieuwing en beschermt tegen UV-straling. Teunisbloemolie dringt zeer goed in de huid, vitaliseert, verzacht, bindt het vochtgehalte in de huid en heeft een hoge antirimpelwerking. Teunisbloem is toepasbaar bij de oudere en/of problematische huid of als opbouwolie na behandeling van een ontstoken huid en acne. Andere toepassingen van teunisbloem.
  • Vitex agnus castus (monnikspeper) Acne vulgaris die sterk wordt beïnvloed door de vrouwelijke hormonale cyclus, kan verbeteren door het gebruik van Vitex agnus castus extract. Monnikspeperextract kan het beste de hele cyclus worden ingenomen voor een optimaal resultaat. Andere toepassingen van monnikspeper.
  • Zinkmethionine tekort aan zink kunnen verschillende aandoeningen in de hand werken, waaronder acne. Uitwendig gebruik kan effectief zijn bij de behandeling van acne omdat zink ontstekingsremmend werkt. Ook met zinksupplementen kan acne behandelt worden. Onderzoeken wijzen uit dat mensen met acne een lager zinkgehalte hebben, de meeste proefpersonen bleken positief te reageren op zinksupplementen. Andere toepassingen van zink.


Deze aandoening komt veel voor bij adolescenten en wordt veroorzaakt door de ontsteking van de haarzakjes (talgklieren). Acne vulgaris treft ongeveer 80 % van alle adolescenten. Acne manifesteert zich door het optreden van zwarte of witte puntjes (comedonen), papels, puistjes, cysten gevuld met pus en in ernstige gevallen diepe geïnfecteerde letsels. Bij de vorming van deze letsels spelen sommige hormonen, talg (sebum), bacteriën en structuurwijzigingen van de huid een rol. Naargelang van de ernst van de letsels spreken we over lichte of ernstige vormen van acne. Acne verschijnt meestal in het gezicht, op de schouders, de hals en de rug.

De feiten over acne!

Zie ook: