Doorgaan naar hoofdcontent

Nierontsteking

Nierontsteking

Wat is een nierontsteking

Een nierinfectie is een acute aandoening die optreedt wanneer bacteriën of virussen in de nieren terecht komen. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het bloed via urine. Urineleiders transporteren de urine naar de blaas, waar het wordt bewaard tot de urine wordt geloosd.

Wanneer een infectie wortel schiet in de blaas, urineleiders of de nieren, kan een urineweginfectie ontstaan.

De urinewegen bestaan uit de nieren, blaas en urineleiders. De nieren zijn verantwoordelijk voor verschillende vitale functies, waaronder vochtbalans, elektrolytniveaus, afvalverwijdering, regulering van de bloeddruk en het aantal rode bloedcellen. De nieren doen dit door elke dag ongeveer 150 liter bloed te reinigen. Tijdens het schoonmaken wordt tussen de 1 en 2 liter water aangemaakt, vermengd met afvalstoffen uit het bloed, vormen ze samen urine.

De urineleiders zijn dunne buisjes die de urine van de nieren naar de blaas transporteren. De blaas slaat de urine op, van 1,5 tot 2 kopjes per keer. Wanneer de blaas zijn capaciteit bereikt, worden signalen naar de hersenen gestuurd om te plassen.

Een gevoel van uitputting, bloedarmoede, verhoogde bloeddruk, regelmatig etterige infecties kunnen tekenen zijn van een ernstige nierfunctiestoornis. Bij dergelijke symptomen dient onmiddellijk een deskundige geraadpleegd te worden.

Een nierontsteking kan worden veroorzaakt door een (niet behandelde) blaasontsteking als de bacteriën namelijk via de urineleider bij de nieren komen. Escherichia coli (E. coli) is vaak de bacterie die de eerste infectie veroorzaakt. Nierontsteking kan echter ook ontstaan na bacteriële infecties van angina, bijholteontsteking, roodvonk of een abces aan het gebit. Bovendien is de nierfunctie vaak beperkt bij bepaalde aandoeningen als diabetes.

Mogelijke symptomen van nierontsteking

  • Bloed in de urine
  • Braken, misselijkheid
  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Frequent urineren
  • Koorts
  • Pijn in de lies
  • Pijn in de zij
  • Rillingen
  • Rugpijn
  • Sterke, aanhoudende drang om te plassen
  • Troebele urine

Mogelijke oorzaken van nierontsteking

  • Bacteriële infectie elders in het lichaam die zich via de bloedbaan naar de nieren verspreidt
  • Blaasontsteking die zich via de urineleiders naar de nieren verspreidt
  • Blokkering van de urinewegen: een blokkade van de urinewegen zoals een niersteen of iets anders dat de urinestroom vertraagt, kan een nierinfectie veroorzaken
  • De urinebuis bij vrouwen is korter dan bij mannen, waardoor bacteriën gemakkelijker van buiten het lichaam naar de blaas kunnen reizen. Wat de uitdaging nog groter maakt
  • Een vergrote prostaat
  • Nieroperatie
  • Suikerziekte
  • Verzwakt immuunsysteem

Nierontsteking op natuurlijke wijze behandelen

Antioxidanten

Antioxidanten vertragen de biologische veroudering door oxidatieve stress, dat beschadigingen van vitale cel- en weefselstructuren veroorzaakt en hierdoor de kans op ziektes vergroot. Antioxidanten ondersteunen een gezonde hart- en vaatfunctie, bevorderen een gezond immuunsysteem, helpen bij het behoud van een gezond metabolisme, geven meer energie en vitaliteit, beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve stress speelt een rol bij het ontstaan van meer dan 100 acute en chronische degeneratieve ziekten.

Berendruif

Berendruif (uva ursi) ontsmet de urinewegen en voorkomt blaasontsteking en terugkerende blaasontstekingen.

Boldo

Boldo stimuleert het vrijkomen van urinezuur uit het lichaam. Deze afgifte helpt bij de behandeling van urineweginfecties.

Cranberries

Veenbessen (cranberries) kunnen urineweginfecties voorkomen bij vrouwen met terugkerende infecties. Het effect wordt toegeschreven aan proanthocyanidinen (PAC), een bepaald type antioxidanten, de A-type proanthocyanidinen, die van nature aanwezig zijn in veenbessen.

Damiana

Damiana heeft antioxiderende eigenschappen, die nierbeschadiging en diabetes veroorzaakt door oxidatieve stress kunnen voorkomen.

D-mannose

D-mannose (carubinose of seminose) voorkomt dat bepaalde bacteriën aan de wanden van de urinewegen blijven plakken. Mannose-receptoren maken deel uit van de beschermende laag die wordt aangetroffen op cellen die de urinewegen bekleden. Deze receptoren kunnen aan E. coli binden en tijdens het plassen wegspoelen, waardoor zowel aanhechting als het binnendringen van urotheel (slijmvlies in de urinewegen) wordt voorkomen. Vrouwen die gevoelig zijn voor het oplopen van een blaasontsteking, kunnen baat hebben bij het gebruik van D-mannose. D-mannose kan preventief helpen terugkerende infecties te bestrijden als deze veroorzaakt worden door de E.coli. Ook mannen met prostaatproblemen die last hebben van een blaasontsteking kunnen baat hebben bij het gebruik ban D-mannose.

Duizendguldenkruid

Duizendguldenkruid is een tonicum voor lever en nieren waardoor het een bloedzuiverende werking heeft.

Guldenroede

Guldenroede (Solidago) is een tonicum voor de nieren, helpt nierstenen voorkomen, werkt weefselherstellend op de nieren, werkt ondersteunend bij chronische nierontsteking, nierverschrompeling en onvoldoende nierfunctie.

Javaanse thee

Javaanse thee (koemis koetjing) heeft de potentie om nierstenen te elimineren en wordt daardoor toegepast om acute en chronische nierontstekingen, blaasontstekingen, urineweginfecties, frequent urineren en blaasstenen te behandelen.

Koningskaars

Koningskaars (toorts) is een krachtig ontsmettingsmiddel, dat zowel inwendig als uitwendig gebruikt kan worden om infecties te bestrijden. Inwendig kent koningskaars toepassingen bij ontsteking in de oren, dikke darm, urinewegen en nieren. Uitwendig kan koningskaars toegepast worden bij huidinfecties.

Mirte

Mirte kan helpen om het plassen te stimuleren, waardoor overtollige gifstoffen, zouten, vloeistoffen en zelfs vet worden verwijderd, waardoor de functies van de nieren worden gereguleerd.
D-Mannose kan ingezet worden bij blaas- en urinewegontsteking die zijn gebaseerd op een infectie met E-coli. In 90% van de blaasontstekingen is dit het geval.
Wat is een nierontsteking
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Nierontsteking natuurlijk behandelen
Voedingssupplementen bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit