Siberische ginseng

Siberische ginseng (Siberian Eleuthero) is familie van de echte ginseng (de Aziatische of Koreaanse ginseng). Hoewel Siberische ginseng geen echte ginseng is, komt de werking overeen met de echte ginseng, maar is niet zo krachtig. Voordeel van Siberische ginseng is dat de prijs veel lager is.
Latijnse naam: Eleutherococcus Senticosus
Andere namen: Russische ginseng
Ondersteunende werking van Siberische ginseng bij volgende aandoeningen:
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS): Siberische ginseng kan klachten verminderen van chronische vermoeidheid. Dit wordt vermoedelijk bewerkstelligd door de antioxidatieve eigenschappen van ginseng.
  • Potentie/libido: Siberische ginseng helpt bij impotentie, onvruchtbaarheid, verlies van libido. 
  • Onvruchtbaarheid: Siberische ginseng bevordert de vrijstelling van androgeen/testosteron, door het bevorderen van gonadotroop hormoon (hormoon nodig voor de ontwikkeling en het functioneren van de geslachtsklieren: eierstokken en zaadballen). Verbetert de vruchtbaarheid bij de man.
  • Vermoeidheid (gebrek aan energie): Siberische ginseng verbetert de stresstolerantie en stressbestendigheid, is een algemeen versterkend middel, werkt vitaliserend en stimulerend (vooral bij ouderen).
Dosering:
  • Afhankelijk van het preparaat: tussen de 200 gram tot 1000 gram per dag.
Gebruikte delen:
  • De wortel.
Waarschuwingen:
  • Niet geven bij hoge bloeddruk met waarden boven 18/9, door de potentiële toename van de adrenalineproductie in de bijnieren. Niet geven bij actieve bacteriële infecties en acute ontstekingen. Niet geven bij hartritmestoornissen. Niet geven bij opwindingstoestanden, bij manie, bij hysterie, bij schizofrenie en bij hypertonie. Niet geven tijdens de zwangerschap of zogen. Niet geven bij allergie voor planten van de Araliaceae-familie.