Doorgaan naar hoofdcontent

De eetlust afremmen met aminozuren

Aminozuren zijn meer dan alleen fundamentele bouwstenen voor onze eiwitten. Ook afzonderlijk hebben ze interessante eigenschappen. L-lysine en L-arginine bijvoorbeeld hebben eigenschappen die de eetlust kunnen remmen, dit biedt mogelijk uitkomst bij de beheersing van overgewicht via de voeding.


L-lysine en L-arginine stimuleren hersencellen (tanycyten) om signalen uit te zenden naar het deel van de hersenen dat betrokken is bij eetlust. Tanycyten kunnen het gewicht en de stofwisselingsactiviteit beïnvloeden.

Vanuit de mond wordt al informatie over deze aminozuren doorgestuurd naar de tanycyten. Dit gebeurt via de smaakpapillen. Vervolgens komen de aminozuren in het bloed en in de hersenen terecht. Daar komen ze direct in aanraking met tanycyten.

➤ L-Lysine

Hoge concentraties L-lysine en L-arginine worden aangetroffen in varkens- en rundvlees, maar rood vlees heeft natuurlijk ook veel nadelen. Gelukkig zit het ook veel in kip, makreel, pruimen, abrikozen, avocado’s en amandelen. Veel minder komt het voor in graaneiwitten, wat het gebrek aan verzadiging door afgeleide voedingsmiddelen zou kunnen verklaren. Een andere verklaring is dat gluten de binding van leptine aan zijn receptor remt. Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten.

➤ Arginine


L-lysine wordt ook voor iets heel anders gebruikt: als middel tegen herpes-infecties. Bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De combinatie van L-arginine en L-lysine wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting. Daarbij ondersteunt deze combinatie het lichaamseigen regeneratieproces, zodat het immuunsysteem optimaal blijft functioneren.
    Powered By ConvertKit